Platjesstrijd (2004-2006)

In 2004-6, SSHW (nowadays Idealis) tried to raise the rent by including the storage and sleeping platform into the surface calculations. They did not succeed; thus saving the inhabitants about 25 euroos rent.

In 2004-6 probeerde de toenmalige SSHW (tegenwoordig Idealis) ongeveer 25 euro meer huur te vangen door de ingebouwde hoogslaper cq bergruimte mee te tellen voor de bepaling van het kameroppervlak. Dit is niet gelukt. Eerst door een proefproces aan te spannen, toen door zelf een trapje in te bouwen.
Overigens hebben we meestal een redelijke verhouding met Idealis.

 Van de Droef-website, begin 2005:


Wie wat Droef-Platform?

Op onze kamers zit sinds de nieuwbouw een bergruimte cq hoogslaper. De SSHW wil huur gaan vragen voor een gedeelte van de oppervlakte van het platform in elke kamer op Droevendaal. Een eerdere poging om het platform mee te rekenen in de huurprijs is afgewezen door de huurcommissie. Nu gaat de SSHW een standaard trapje en een hekje inbouwen, zodat de huurcommissie misschien akkoord gaat met de verhoogde huurprijs. Het zou per maand aan kale huur ca 20 a 25 euro schelen. Wil je uitgebreider weten wat er aan de hand is kijk dan in Droevendalia 65, pagina 2.

Dit vinden wij een bespottelijk plan. Wil je weten waarom.....?

 

Wij, de Droevendaal-bewoners, zijn voor deze gelegenheid vertegenwoordigd in het Droevendaal Platform-platform.

Onze eigen trapjes

Zie ook onze creatief met platform verzameling

 


 

Protest!

Huurverhoging primaire reden voor aanleg trap
Creativiteit Droevendalers wordt verder beperkt
Droef voor iedereen of alleen voor rijken?
Nog meer geld voor niet-concrete nieuwbouwplannen SSHW
Oppervlaktewinst verwaarloosbaar
Entree platform met trap te kleinHuurverhoging primaire reden voor aanleg trap
Door een trap en balustrade aan te brengen op een Droefkamer kan een deel van het platform misschien als woonruimte worden aangerekend. Dit zou betekenen dat de meetelbare oppervlakte van de kamers groter wordt. Wat weer tot gevolg heeft dat er meer huur mag worden gevraagd voor de kamers. De SSHW geeft dit als primair argument.

Creativiteit Droevendalers wordt verder beperkt
Droevendaal is van oudsher een leefgemeenschap waar vrijheid, creativiteit en samenzijn hoog in het vaandel staan. De plannen van de SSHW zouden vooral onze creativiteit erg beperken. Bewoners maken hun eigen trappen, balustrades en uitbouwen op hun kamer. Hierbij vind je de mooiste en creatiefste constructies. Zo gebruiken sommige mensen hun boekenkast als trap, andere maken hele ophaalsystemen en een derde maakt een zo klein mogelijk trappetje om zo weinig mogelijk oppervlakte te verliezen. Ook qua uitbouwen zijn er mooie oplossingen gemaakt. Sommige klussende droevendalers maken een hele extra verdieping op hun kamer. Daarnaast zijn er veel mensen die geen trap hebben en het platform enkel als opslag gebruiken en er zodoende amper komen. Qua risico is er niets mis met de constructies die mensen maken. Het gaat immers om je eigen veiligheid. Wat er bij iedereen voor zorgt dat constructies worden gecheckt en dubbel gecheckt. Uitbouwen en trappen zijn daardoor over het algemeen bijzonder degelijk gebouwd. De Droevendalers willen hun creativiteit en inventiviteit graag ten volle kunnen benutten in hun leefomgeving. De trappetjes, balustrades en uitbouwen maken daar absoluut een erg sterk deel van uit! Ze illustreren onze gemeenschap in haar mooiste vorm. Het is wat Droef toch Droef maakt!

Droef voor iedereen of alleen voor rijken?
Droevendaal is van oudsher een sterk sociale en “alternatieve”gemeenschap. “Oud” –Droef bestond uit noodbarakken waar je voor een appel en een ei kon wonen in vaak erg slechte barakken. Mede dit heeft Droevendaal gevormd. Het trok mensen die hier wouden wonen om de sfeer, om de gemeenschap. Met de komst van “nieuw”-Droef is veel veranderd. De barakken zijn verbeterd en zijn een stuk degelijker geworden. Uiteraard heeft dit gezorgd voor grote veranderingen. Toch is de “Droef-sfeer” gebleven. De gemeenschap blijft erg sterk aanwezig en iedereen voelt het Droefgevoel. Helaas zorgen ontwikkelingen van de laatste jaren ervoor dat Droef niet meer voor iedereen is. Waar vroeger iedereen welkom was, blijkt nu dat Droef minder en minder toegankelijk wordt. Grote huurverhogingen hebben hier ten grondslag gelegen. Waar bij het opleveren van Droevendaal in 2000 de huur nog 410 gulden is hij tegenwoordig al gauw zo'n 260 euro! Dit maakt Droef eerder een plek voor een elite met veel geld dan een plek voor iedereen. De SSHW wil nu wéér meer geld uit haar bewoners slepen door dit platformproces. Het is voor ons echt te gek voor woorden dat de geldklopperij van de SSHW Droef minder en minder toegankelijk maakt.

Nog meer geld voor niet-concrete nieuwbouwplannen SSHW
De SSHW is al geruime tijd bezig meer geld binnen te krijgen voor nieuwbouw. Ze doet dit door huurverhoging, de zogenaamde 'harmonisatie' in 2004, toendertijd omdat er dringend studentenwoningen gebouwd moesten worden. Echter momenteel wordt er alleen maar gesloopt, en zijn er wel nieuwbouwplannen maar alleen voor andere doelgroepen. Moet het geld soms op? Dat, samen met de weigering om aan financiering door 'matching' (lenen van rijke woningbouwcoöperaties) zelfs maar te denken kan ons niet bepaald motiveren om nog meer huur te gaan betalen.

Oppervlaktewinst verwaarloosbaar
Het is de vraag hoe groot de winst aan oppervlakte is van het installeren van een trap. De oppervlakte die er namelijk wordt gewonnen met het platform wordt voor een groot deel teniet gedaan door oppervlakteverlies onder de trap. Dat zit zo: Het installeren van een trap zorgt ervoor dat het oppervlakte van het platform misschien gedeeltelijk bij de oppervlakte van de kamer mag worden gerekend. Gedeeltelijk, want een groot gedeelte van het platform is lager dan 1,5 meter. Ruimte lager dan 1,5 meter mag niet als woonoppervlak worden gerekend. Echter, door het installeren van een (schuine) trap verdwijnt er oppervlakte onder de trap. Uiteindelijk betaalt de bewoner dus meer geld voor veel minder vrijheid en minder effectieve oppervlakte en is de uiteindelijke winst voor de SSHW klein. (Helaas kunnen wij je hier geen concrete getallen van geven omdat de SSHW ons niet de bouwtekeningen van de trap wil laten zien).

Entree platform met trap te klein
Wanneer er een trap naar boven wordt gebouwd is het gat waardoor je naar boven gaat te klein, waardoor het niet als woonruimte meegerekend zou mogen worden.

 


 

Pers

WB 7 april 2005 (Dit gaat over de eerste fase, het meeberekenen van van het platform op zichzelf)

WB 7 april 2005: Droef wint platformproces

WB 14 april 2005

WB 14 april 2005 , Loet

De Gelderlander, begin januari 2006


WB, 12 januari 2006

SSHW GAAT TRAPJE OP DROEF UITTESTEN

De Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) gaat bij wijze van proef één kamer op Droevendaal voorzien van een trapje en balustrade. Daarmee hopen ze de entresols op de Droefkamers alsnog te mogen meetellen bij de bepaling van de woonoppervlakte. De kamerhuur zou daardoor met bijna dertig euro per maand stijgen.
In april vorig jaar oordeelde de huurcommissie dat de SSHW de ‘platformen’ in de huidige situatie – ze worden opgeleverd zonder balustrade en trap - niet mag meetellen als woonoppervlak. De SSHW was daardoor genoodzaakt een eerder doorgevoerde huurverhoging terug te draaien.
Door het plaatsen van trappen en leuningen hoopt de SSHW nu wel door de huurcommissie in het gelijk gesteld te worden. De studentenhuisvester is daarvoor op zoek naar een huurder die de proefopstelling in zijn kamer laat aanbrengen, en vervolgens bezwaar aantekent. Adjunct-directeur Jan Harkema: ‘Beide partijen hebben behoefte aan duidelijkheid. Wij willen daarom graag een uitspraak van de huurcommissie dat wat wij doen toegestaan is, en gaan desnoods door naar de kantonrechter.’
De bewoners van Droevendaal zijn fel tegen de plannen van de SSHW. Woonvoorzitter en ‘Droefburgemeester’ Luc Steinbuch: ‘Wij zijn tegen het plaatsen van trapjes en het verhogen van de huur. Het is dan ook niet zo dat deze proef in goed overleg met ons is gegaan. Wij vinden het nog steeds geen woonoppervlak. Daarnaast ga je meer betalen en word je beperkt in je eigen mogelijkheden.’ Veel bewoners gebruiken de platforms om op te slapen en hebben zelf trappen getimmerd. Ze beraden zich nog op acties.
De SSHW kent de bezwaren, maar blijft bij haar plannen. Harkema: ‘Juist omdat veel mensen de entresols nu al als zodanig gebruiken, zou het naar huurders van andere complexen niet terecht zijn om wel meer woonoppervlak te bieden en daar vervolgens niets voor te rekenen. Daarnaast zijn we door de nieuwe huurwetgeving die vorig jaar is ingegaan, aansprakelijk als we eigen bouwsels toestaan.’
Met het plaatsen van de proefopstelling komt er overigens niet meteen duidelijkheid. Na het indienen van de klacht duurt het nog zeker een half jaar voordat de huurcommissie uitspraak doet, zo leert de ervaring. / JH

 

WB, 16 februari 2006

GEMEENTE MENGT ZICH IN ‘PLATJESSTRIJD’

Het dreigt een slepende kwestie te worden, de ‘platjesstrijd’ op Droevendaal. Een inspecteur van de gemeente heeft de trap en balustrade afgekeurd die de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) bij wijze van proef heeft aangebracht in een van de kamers.
Huurdersvereniging SFO had de gemeente gevraagd om de aanpassing te controleren. De huurders zijn het niet eens met de SSHW die de entresol waar het trapje naar toe leidt als woonruimte wil meetellen in de berekening van de huurprijs. De huurcommissie had eerder geoordeeld dat het platje niet mocht worden meegeteld vanwege het ontbreken van een trap en balustrade. Dat probleem wil de SSHW dus oplossen door wél trappen en balustrades aan te brengen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Wageningen voldoet de huidige proefopstelling echter niet aan het bouwbesluit. ‘Dat betekent dat we niet kunnen accepteren dat het als verblijfsruimte gebruikt wordt. Dus als het als berging benoemd en gebruikt wordt, is het geen probleem. Maar het voldoet niet aan wettelijke regels voor een verblijfsruimte, dus ook niet om daar te slapen.’
De SSHW is door de gemeente op de hoogte gesteld van het oordeel, maar kan nog niet zeggen wat ze nu gaat doen. Adjunct-directeur Jan Harkema verwacht de huurders binnen een paar weken te kunnen inlichten over de nieuwe plannen. / JH

 

WB, 16 februari 2006

Redactioneel

Tragikomisch is het beste woord om de Droevendaalse 'trapjeskwestie' mee te beschrijven. Voor wie de zaak niet heeft gevolgd: kamerverhuurder SSHW is al maanden bezig een manier te vinden om studenten huur te vragen voor een dikke houten plank. De houten vlonder, een soort entresol in de kamers van Droevendaal, wordt door veel bewoners gebruikt als ingebouwde hoogslaper. Volgens de verhuurder beschikt de kamer met vlonder daardoor over een extra leefoppervlak van vier vierkante meter, wat een huurverhoging van ongeveer 25 euro per maand zou rechtvaardigen. De bewoners maakten in april vorig jaar succesvol bezwaar tegen het plan bij de huurcommissie. Die oordeelde dat de houten constructie zonder hekje en trapje niet als woonruimte kan gelden.

Jammer van de advocaatkosten, stoppen met dat rare plan, zou je denken. Maar de SSHW maakte er een principekwestie van en besloot zelf trapjes en hekjes te installeren bij nieuwe huurders. Oude huurders zouden met hun zelfgemaakte trapjes de lage huur betalen, nieuwe huurders gaan 25 euro betalen voor een echte SSHW-trap met bijpassend hekje. Totdat bewoners onlangs de gemeentelijke veiligheidsambtenaar om een oordeel vroegen. Die oordeelde dat de nieuwe constructie niet voldoet aan de voorschriften van de gemeente. SSHW, ga nu geen nieuwe bouwplannen met vluchtwegen of andere constructies verzinnen om wel aan de bouwvoorschriften te voldoen. Gun de bewoners hun plank met eigengemaakt trapje en spaar verdere advocaat- en vergaderkosten.

Korné Versluis

 

WB, 16 maart 2006

SSHW GEEFT PLATJESSTRIJD OP

De Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) heeft haar poging opgegeven om de platjes op Droevendaal mee te tellen in de huurprijs. Daarmee komt een einde aan bijna twee jaar gehakketak over regeltjes en geld.
Het voornemen om extra huur te gaan vragen voor de entresols in Droefkamers stamt al uit juni 2004. De bewoners tekenden destijds bezwaar aan bij de huurcommissie, die hen in april 2005 in het gelijk stelde. De platforms waren niet voorzien van een trapje en balustrade en mochten dus niet als woonoppervlakte worden meegeteld.
Na lang wikken en wegen besloot de SSHW de boel aan te passen. De stichting installeerde bij wijze van proef een trapje en balustrade in een van de kamers. De bewoners, verenigd in het ‘Platform platform’ lieten dat niet op zich zitten en stuurden er een gemeenteambtenaar op af. Die oordeelde begin februari dat de proefopstelling niet voldeed aan het bouwbesluit en dus niet mocht worden gebruikt als woon- of slaapruimte.
Deze week ontvangen de Droevendalers een brief waarin de SSHW laat weten definitief af te zien van het vragen van extra huur voor de platforms. De stichting benadrukt dat het gebruik van de platforms voor andere doeleinden dan opslag ‘geheel voor eigen risico’ van de huurder is.
‘Droefburgemeester’ Luc Steinbuch reageert verheugd. ‘We hadden nog wat plannetjes achter de hand, maar ik ben blij dat het zo is opgelost. Het wonen op Droevendaal is al best duur.’ Hij is het nooit eens geweest met de plannen van de SSHW, maar laat weten dat het overleg altijd goed is geweest. ‘Ze hebben het verder netjes aangepakt en ronden het nu ook netjes af. Ik heb er een goed gevoel bij.’ Platform platform is inmiddels opgeheven. / JH

 

Last edited: 2007-10-28 14:57:31 by Luc