Diverse knipsels

IRIS 18 OKTOBER 2007 : KNÄCKEBRÖD

 

Resource 27 september 2007

Resource 27 september 2007
Niet geheel foutloos:

  • Droevendaal is apart maar geen 'bekend links bolwerk'
  • Er waren niet meer honden dan anders
  • Je kon aardappels schieten maar niet door een rooster

Onderwerp in serie in NRC-next over vrijstaten (26 juli 2007)
 Het complete artikel

 

Resource, 22 april 2007

Resource 22 april 2007: met blote voeten op de aarde

 

 

WB 16 maart 2006

 

Nieuwe 'DRoef' respecteerd oude levensstijl - Gelderlander 11 dec 1997Nieuw 'Droef' respecteerd oude levensstijl  De Gelderlander, 11 december 1997

 

Stukje in WB over Voetbal (nov 2005)
Stukje in WB over Droeftv's (nov 2005) + Loet
Stukje in WB over Platformproces (april 2005) + Loet
Verhaaltje in WB over Droeffeest (september 2004)
Stukje in de Volkskrant van Anita (januari 2001)
Artikel in Vrij Nederland (sept 2000) over Wageningen:  (helemaal) het gedeelte over  (droef) en de (foto) {???} van Pascalle en Matthijs

De Gelderlander van 08-11-2004
Unieke natuur in achtertuin Droevendaal

Door JET PROOST. Het gevecht tegen wilde elzen en wilgen. Zaterdag was het weer zover: de landelijke natuurwerkdag. Doel: interessante planten een nieuwe kans geven.

Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag van november de landelijke natuurwerkdag gehouden. Zo ook in Wageningen waar afgelopen zaterdag gemeente en bewoners van studentencomplex Droevendaalsesteeg gezamenlijk de strijd aanbonden met wilde elzen en wilgen in het gebiedje tussen de studentenwoningen en de biologische proefboerderij Droevendaal van Wageningen UR.

Zonder meer voor herhaling vatbaar klonk het unanieme eindoordeel van gemeente en studenten. Ruim dertig mensen deden mee, studenten en Wageningse vrijwilligers, van jong tot oud. Jonge elzen werden uitgetrokken of uitgestoken en wilgen afgezaagd. Door de vegetatie op de nutrintenarme bodem te verschralen, krijgen allerlei interessante planten weer een kans. De planten trekken weer insecten aan en daar komen vogels op af.

De vogelaars onder de studenten hebben steenuiltjes gesignaleerd, sperwers en torenvalken. Soms is zelfs een ijsvogel waar te nemen, die zich goed op zijn gemak voelt bij de beek die door het gebiedje stroomt. Achter de studentenwoningen ligt volgens studenten Merijn Biemans en Jurgen Herman een van de oudste natuurontwikkelingsprojecten van Nederland. Biemans: "Lang geleden begon een prof van de universiteit daar op eigen initiatief met natuurontwikkeling. In het gebiedje met natte heide bevindt zich nu een zeldzame vegetatie met onder meer dwergzegge en blauwe zegge, en zelfs Parnassia. De wilgen worden kort gehouden, omdat ze anders de andere planten overwoekeren." De studenten hebben hiermee uitzicht op een prachtig stukje natuur en de buurman van de proefboerderij profiteert mee. De biologische boerderij heeft zich verplicht om 10 hectare van het bedrijf voor natuur te gebruiken.

De studenten wilden alleen aan het werk als de gemeente beloofde om regelmatig te komen maaien, waardoor woekeraars als els en wilg geen kans meer krijgen. Wim Haver van de gemeente, initiatiefnemer van de deze samenwerking, zegde toe om de achterstand in beheer van het natuurgebiedje in te halen. Volgend jaar zal de gemeente zelfs drie keer komen maaien en het maaisel afvoeren. De hele zaterdagmiddag werd hard doorgewerkt. Biologisch vegetarisch eethuis Zeezicht uit Wageningen zorgde op uitnodiging van de gemeente voor warme soep en koffie.

Terwijl de volwassenen de wilgen afzaagden, voerden de kinderen de takken af. Karen van Rompaey, met haar zes jaar de jongste deelnemer, overtrof zichzelf: "De takken waren nog groter dan ikzelf!"

De Gelderlander van 13-09-2004
Nieuwe burgemeester Droevendaal
... Droevendaal heeft een nieuwe burgemeester. Zaterdag heeft burgemeester Anita Jurgens na een ambtsperiode van twee jaar haar functie overgedragen aan Luc Steinbuch. Daarna barsten op het centrale grasveld van Droevendaal de workshops los: didgeridoo, fietsenmaken, yoga, jongleren. De kersverse burgemeester doet halsbrekende toeren in de workshop acrobatiek, zijn voorganger maakt een praatje.

Elk studentenwoningencomplex van SSHW heeft een bewonersvertegenwoordiger, die voor de verhuurder het aanspreekpunt is. "Op Droevendaal heet die functie burgemeester", vertelt Jurgens, "en op de flats zijn de bewoners meestal minder actief. Het zijn toch speciale mensen die hier willen wonen, die iets met hun omgeving willen."

"Ik werd burgemeester van Droevendaal omdat ik het leuk vind om me voor mijn woonomgeving in te zetten. Dat doe je samen met het dagelijks woonbestuur, de wethouders zeg maar, en met de vertegenwoordigers van de barakken." Jurgens kijkt tevreden terug op haar ambtsperiode, al constateert ze wat smalend dat SSHW vooral bij belangrijke zaken gewoon zijn eigen zin doet. "We hebben bereikt dat buitenlandse studenten hier nu ook kunnen wonen", zegt ze, "maar SSHW heeft de huurverhoging gewoon doorgedrukt."

Opvolger Steinbuch is een oude rot: hij woont al tien jaar op Droevendaal. "Ik heb hier zo leuk gewoond, dat ik iets terug wilde doen", legt hij uit. "Dus werd ik burgemeester." In die tien jaar is Droevendaal ingrijpend vernieuwd. "Maar het soort mensen dat hier woont, is eigenlijk hetzelfde gebleven, een beetje alternatief." "Als burgemeester moet je zorgen dat het allemaal een beetje loopt", zegt hij. "Ik heb geen grootse plannen. Ik wil wel nog iets organiseren tegen de huurverhoging. En ik wil proberen de communicatie tussen de barakken en met het dagelijks woonbestuur te verbeteren.

"Maar verder gaat het hier vanzelf. En als dat niet zo is, dan wil ik ook wel dingen opstarten, een sportfestijn bijvoorbeeld".

Droevendalers tegen hoger collegegeld

Bij de demo bij het Maagdenhuis was het 'Droevendaal maakt zich zorgen' spandoek weer te zien.

Hieronder staat een ingezonden brief in Spits (4 maart). Wat er geschreven staat kunnen we alleen maar betitelen als volslagen onzin. Als je wilt weten wat "Droevendaal" en haar bewoners wel inhoudt, kijk dan eens rond op deze site.
Namens de bewoners van Droevendaal,
Luc en Hanneke (de woonvoorzitters, cq. de 'burgemeesters')

Studentenprotest
Twee briefschrijvers vonden het flauw dat staatssecretaris Rutte niet is komen praten met de studenten in het door hen bezette Maagdenhuis (Sp!ts 03-03). Ik vind het heel verstandig van hem. Rutte moet hebben geweten dat Volkert van der G.'s geestverwanten zich daar ook bevonden. Met een spandoek waarop 'Droevendaal maakt zich zorgen' geschreven stond. En als die zich zorgen maken, pas dan maar op! Deze foto stond eergisteren in de Sp!ts. De kans was aanwezig dat de Droevendalers, evenals hun held Volkert dat deed, hun zorgen met kogels te lijf zouden gaan. Droevendalers zitten achter de moord op Fortuyn. Verbieden die club. Wie meer wil weten over de in de linkse leefgemeenschap Droevendaal bivakkerende activisten, leze onderzoeksjournalist Peter Siebelts onthullende boek 'Eco nostra'. R.E. Verboon, Gouda

Onbekend: Brazilian Party on Droevendaal

Last edited: 2007-10-30 00:57:28 by Luc