Recepten van Droevendalers

Bekijk ook Jasja's Japanse avondeten!

Recept Klasse Kok Barak Datum
Echte Fryske snert  carni Hanneke  Divine 69
 27 nov 07
Catalaanse room vegO Fleur Slot Droevestein 22 maa 05
Chocoladeflensjes vegO Willeke 103 Dimensionaal 1 apr 03
Chocoladekoekjes vegO Chris Koffiebarak 5 mrt 02
Chocolademuffins vegO - Koffiebarak 3 dec 99
Chocoladetaart vegO - Koffiebarak 15 sep 03
Chocorozijnkruidkoek vegO Lidewij Divine Sixty-Nine 9 sep 04
Courgettecake vegA Ilse ex-Droef 16 sep 03
Couscous salade vegO Hinko ex-Droef

1 sep 03

Dadelbroodjes vegA Annelieke ex-Droef 18 sep 05
Gelato cioccolata vegO - Koffiebarak 1 jul 99
Kheerni vegA Annelieke ex-Droef 18 sep 05
Koffiebananazz vegO - Koffiebarak 5 dec 01
Koffiekoek vegO - Koffiebarak 18 nov 02
Kogel Mogel vegO Maja Baradijs 22 maa 05
Krokante flensjes met een
mousse van mispels
vegO Menno Barakuda 15 nov 04
Laska ajam vegA Annelieke ex-Droef 18 sep 05
Mispelgelei vegO Menno Barakuda 15 nov 04
Mispeljam vegO Menno Barakuda 15 nov 04
Mispelwijn vegO Menno Barakuda 15 nov 04
Pannenkoeken met Mispelpuree vegO Menno Barakuda 15 nov 04
Perentaart vegO Juul Divine Sixty-Nine (gastin) 15 okt 03
Pompoenpilav vegA Annelieke ex-Droef 18 sep 05
Pompoentaart vegO Marit Buren van de Koffiebarak 1 nov 00
Preitaart vegO Jan Divine Sixty-Nine 27 aug 03
Rabarbertaart met rijst vegO Fleur Hannelore's Inn 11 sep 03
Sinaasappelcake vegA Lidewij Baradijs 12 sep 03
Tomatolijvopestobrood vegO Lidewij Divine Sixty-Nine 16 sep 04
Vegan browneys vegA Lidewij Divine Sixty-Nine 30 juli 06
IJskoffie vegA - Koffiebarak 31 mei 02

 



 
Geheim agent Hanneke (69) heeft de handen kunnen leggen op een oud Fries familierecept.

Echte Fryske snert

- Een pond spliterwten, ruim een halve dag geweekt
- Een paar stelen bleekselderij
- Twee grote uien
- Een pak soepgroenten
- Zout, peper en een blokje bouillon
- En niet vergeten, flink veel spek en rookworst 

Zet 1 liter water op het vuur met een bouillon blokje. Voeg de erwte n toe en zodra het kookt, drie kwartier zachtjes door laten koken. Doe nu de fijn gesneden ui en groenten erbij. Laat dit even koken totdat de groenten licht gekookt zijn. Voeg nu het vlees toe, en laat een half uurtje tot een uurtje zachtjes doorkoken, en voeg als laatste de rookworst toe.

Erbij serveren: roggebrood met roomboter en spek.
En we drinken hier uiteraard Beerenburch (Joustra) bij.
Lekker voor erna: stoofpeertjes met custard pudding.

Enne, het geldt niet voor heel veel dingen, maar dit is er eentje van : Hij is ‘the day after’ ECHT lekkerder!


Preitaart

Benodigdheden (voor 4 personen):

700 gram prei, 200 gram Leerdammer kaas, 50 gram boter, 1/2 eetlepel kerrie, 4 eieren, 125 gram kwark, 1 eetlepel bouillonpoeder, 150 gram bloem, 75 gram rozijnen, zout & peper, 2 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels sesamzaad.

Prei schoonmaken en in ringen snijden. Kaas raspen. In een grote braadpan boter verhitten. Kerriepoeder en prei toevoegen. Prei al omroerende in 8 minuten iets laten slinken en vervolgens af laten koelen. Daarna in een kom door elkaar kloppen : eieren, kwark en bouillonpoeder. In een andere kom door elkaar mengen : bloem, kaas en rozijnen. Al roerend beetje bij beetje het ei-kwark mengsel toevoegen. Prei er goed doorheen mengen.

Mengsel op smaak brengen met peper en zout.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm invetten en bestrooien met paneermeel. Preimengsel erin scheppen en gladstrijken. Sesamzaad erover strooien.

In het midden van de oven is de taart in 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!


Couscous salade

Hierbij mijn recept voor een verukkelijke zomerse couscous salade:
nodig:
 
eventueel:
bos/lenteuitje, kappertjes, bieslook, ...
 
erg simpel, giet de benodigde hoeveelheid (zei verpakking) kokend water op de couscous, kwartiertje laten staan, roer de andere ingredienten (al dan niet fijngehakt) erdoor, even op smaak brengen met peper en zout...en klaar!
 
Eetze
 
Groetjes, Hinko

Rabarbertaart met rijst
(joris was meteen verkocht)

 

ca. 12 punten

voor het deeg:
200 g. bloem, 75 g.suiker, 1 mespuntje zout, 1 ei, 100 g. koude boter of margarine,
voor de vulling:
1 kg. rabarber, 75 g. paprijst, 1/2 liter melk, 1 mespuntje zout, 1 ei, 1 eetlepel custardpoeder, , 200 g. suiker, 1 eiwit,
voor de garnering:
1/8 liter slagroom, 2 eetlepels suiker, plasticfolie, springvorm (doorsnede 26 cm.), spuitzak
Voorbereiden:
in een kom bloem, suiker en zout door elkaar roeren. Met twee messen koude boter in kleine stukjes door de bloem snijden. Ei aan bloem toevoegen. Met koele hand - of in keukenmachine - snel tot soepel deeg kneden. In plasticfolie verpakken en ca. 1 uur in koelkast laten rusten. Intussen rabarber schoonmaken, wassen en in stukjes van 1 cm. snijden. In pan rijst met melk en zout aan de kook brengen. Op laag vuur in ca. 30 min. zachtjes gaarkoken. Intussen ei splitsen. In kommetje eierdooier, custardpoeder en 100 g. suiker gladroeren. Custardmengsel door de warme rijst roeren, even laten doorkoken en de rijst iets laten afkoelen. Rabarber met de rest van de suiker en 2 eetlepels water aan de kook brengen en ca. 5 min. zachtjes laten doorkoken. Rabarber in vergiet laten uitlekken. Oven voorverwarmen op 175 graden of gasovenstand 3. Springvorm invetten. Deeg in vorm uitdrukken met een opstaande rand van ca. 2 cm. Eiwitten stijfkloppen met een mespuntje zout. Door het rijstmengsel scheppen.
 

Hier gaat het recept niet verder, wschl. is de rest uit mijn klapper gevallen of zo. Maar dat kun je zelf wel bedenken. Er zal zoiets gestaan hebben als: het geheel in de vorm doen en bakken tot de bodem hard en de vulling stijf is, hoe lang dat duurt weet ik niet. Opletten en daarna noteren hoelang je hem hebt laten bakken voor de volgende keer.

tada!!
echt wel de lekkerste
liefs Fleur


Sinaasappelcake

Ingrediënten:

 Bereidingswijze:

-          Doe eenderde kopje bloem met het water in een pannetje en kook het in tot een dikke massa.

-          Doe de suiker, vanillesuiker en zout in een beslagkom en meng dit goed met de bloempasta

-          Voeg hierbij de geraspte schil van de 2 sinaasappels, de gesmolten boter, een lekkere hoeveelheid geraspte gemberwortel, het bakpoeder, de azijn en een scheutje sesamzaad.

-          Meng goed

-          Doe nu de rest van de bloem erbij en roer stevig en lang (min. 10 minuten). Dit maakt het gebaklater lekker luchtig.

-          Vet een bakvorm in met boter en bestuif hem met bloem.

-          Kiep het beslag erin en doe het in een 180°C warme oven

-          Bak net zolang totdat een stokje dat je in de cake prikt er droog weer uitkomt.

PSI: de cake wordt nog lekkerder als je hem voordat hij in de oven gaat, bestrooit met appeltjes, waar je een beetje gesmolten boter over uitsmeert.

PSII: kersen zijn ook erg lekker

PSIII: of je maakt geconfijte stukjes sinaasappel, die je er later overheen legt


Koffiekoek

3 eieren
50 gram boter
60 gram rietsuiker
1/2 theelepel geraspte citroenschil
1.5 dl honing
1 dl sterke koffie, gezet met KoffiebarakTM-koffie
350 gram zelfrijzend bakmeel
kaneel
zout
50 gram amandelen

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Splits de eieren.
Klop de boter, suiker en eierdooiers schuimig.
Voeg achtereenvolgens citroenschil, honing en koffie toe.
Vermeng zelfrijzend bakmeel, een mespuntje kaneel en zout toe en klop dit tot
een mooi glad beslag is ontstaan. Sla de eitwitten stijf.
Schep de stijfgeslagen eiwitten voorzichtig door het deegmengsel.
Doe het deeg in een beboterde springvorm. Leg de amandelen op het deeg.
Laat de koek in het midden van de oven in 60 minuten gaarbakken.


Chocolademuffins

Wederom een overheerlijk recept met (h)eerlijke produkten uit onze koffiekast. Ditmaal een recept voor chocoladeliefhebbers.

Ingrediënten voor 6 grote muffins:
250 gram bloem
2,5 theelepel bakpoeder
30 gram cacaopoeder (KoffiebarakTM)
2 eetlepels fijne suiker
175 gram pure chocolade (KoffiebarakTM)
1 ei, licht geklopt
125 gram zure room
2 dl melk
90 gram boter, gesmolten

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk een bakvorm voor 6 muffins (soepkoppen werken meestal ook) met gesmolten boter of olie. Zeef bloem, bakpoeder en cacao in een grote kom. Roer de suiker en de gehakte chocolade erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Meng ei, zure room, melk en gesmolten boter en dit mengsel in één keer toe. Roer alles kort met een vork door elkaar (het beslag moet vrij klonerig zijn).

Schep het mengsel in de vorm (of vormpjes). Bak de muffins in 12 à 15 minuten stevig. Maak ze met een mes los en stort ze op een rooster om af te koelen.

Tip: Meng voor een heerlijke afwerking 50 gram chocolade, 1 eetlepel room en 50 gram boter in een pan en roer dit op een laag vuur glad. Laat dit glazuur in de koelkast opstijven en spuit of schep het op de muffins. Bestrooi ze met poedersuiker.


Pompoentaart

Zoveel succes met deze taart kan ik de rest van Droef natuurlijk niet onthouden. Dus maak die pompoenvoorraad op!

Bodem:
125 gram margarine in stukjes
125 gram bloem of volkorenmeel
2 dl honing
snuifje zout

Meng deze ingrediënten tot een kruimelig deeg. Druk 3/4 hiervan in de bakvorm van 24 cm.

Vulling:
400 gram pompoenpuree (van een grote pompoen)
2 dl (soja)melk
0 gram custard poeder
1,5 dl honing
1 zakje vanillesuiker
2/3 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemberpoeder
snuifje zout

Meng al deze ingrediënten tot een romige puree. Voeg niet teveel melk toe, anders wordt 't goedje te vloeibaar

Strooi wat extra custardpoeder of een verkruimelde beschuit over de deegbodem. Giet de vulling in de korst. Bestrooi de taart nu met de rest van het kruimelmengsel (deeg). Eventueel nog wat gehakte hazelnoten of amandelen erover verdelen.

Bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde over (stand 6-7), laat hem daarn nog ongeveer een uur doorbakken (stand 3). Af laten koelen en met slagroom opeten; hij is fijn!

Groetjes, Marit (barak 45 / "de Buren van de 'KoffiebarakTM'TM")


Koffiebananazz

Dit Braziliaanse recept combineert de dingen waar Wageningen goed in is: (H)eerlijke koffie (afgezaagde woord"speling") en bananazz.

Nodig voor 4 personen:
6 bananen
20 gram boeter + boter om in te vetten
45 gram suiker
1 eetlepel bloem
2 dl melk
2 eieren
1 dl sterke KoffiebarakTM-koffie
eventueel 1 glas rum

Verwarm eerst de oven op 200°C. Pel de banana's en snijd ze overlangs in twee. Beboter een ovenschotel en leg daarin 8 bananenhelften, dat zijn bij elkaar 4 bananen. Prak de andere helften (4 in totaal) fijn en gooi dit over de bananenhelften in de kom.

Vermeng in een pannetje de bloem en de suiker. Zet dit  pannetje op het vuur en roer er al roerend de koffie en de melk door, tot er een gladde saus is ontstaan. Laat deze saus 2 minuten doorkoken. Neem dan de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.

Splits de eieren. Roer de eierdooiers en de rum door de saus en schenk dit mengsel over de bananen. Sla de eiwitten met de zout stijf. Schep het stijfgeslagen eiwit over de saus in de ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven en laat het  gerecht ongeveer 20 minuten bakken zodat er een bruin korstje op de eiwit is ontstaan.


Koekjes met Echte Stukjes Chocola

Een makkelijk recept, met een heerlijk resultaat!

Het leuke van het amerikaanse 'cup' systeem is dat je geen weegschaal of maatbeker nodig hebt. Je kiest in plaats van de standaardcup gewoon een haags kopje als je trek hebt en een megabierpul als je een feestje gaat geven. Een normale theekop levert ongeveer twee bakplaten.

Voor de euroconversie de hoeveelheden delen door 2,20371.

Meng 2,5 kop bio-bloem (kooptip: de Molen) met
1,5 theelepel bakpoeder (kooptip: de Molen) en
een halve theelepel zout (kooptip: zeezout).

Meng in een ander schaal een halve kop bruine basterdsuiker met
een halve kop rietsuiker en
een halve kop zonnebloemolie.
Voeg bij de tweede schaal een kwart kop water, goed opkloppen.
1 theelepel vanillesuiker

Mik nu de bloem bij de rest tot een crème-ige prut. Je kan een mixer gebruiken. Versnipper
een halve reep pure chocolade van de
KoffiebarakTM
een halve reep kokoschocolade van de KoffiebarakTM
23 amazonenoten van de KoffiebarakTM
(of hazelnoten)
En voeg toe. In kleine hoeveelheden op de ingevette bakplaat leggen,
het gaat nauwelijks rijzen, dus het kan vlak bij elkaar.
Nu bij 175 graden bakken, 15 minuten of tot het er gaar uitziet.

Breng nu 1 kop vol koekjes naar de koffiebarak (niet vergeten!).


IJskoffie

Lente, dus ijskoffie

IJskoffie is het stimulerende equivalent voor ijsthee, voor de actieveling, of de day after thursdayeving. Het is superlekker, en eenvoudig te maken. Voor ijskoffie kun je het beste Indio Espresso kopen, die is sterk. Werkt het beste voor je barak, in de zon.

Nodig (4 porties!):
4 dl hete koffie
4 eetlepels rietsuiker
1 pakje vanillesuiker
eventueel koffieroom
ijsblokjes
rietje

Zet dus eerst 4 dl koffie. Los de suiker op in de hete versgezette koffie. Laat de koffie afkoelen en zet hem dan een paar uur in de koelkast. Voeg de vanillesuiker en eventueel de koffieroom toe aan de inmiddels ijskoude koffie. Mix het geheel schuimig. Doe de ijskoffie in een glas. IJsklontjes en rietje erin.

Eventueel kun je koffie in een perculator zetten, echte espresso dus. Dan ipv koffieroom melk nemen.

(bron: Koffie, door Irene van Tilburg)


Luxe Chocoladeflensjes met sinaasappel

Koop voor 4 personen:
3 sinaasappels
4 eetlepels poedersuiker
3 scharreleieren
2 zakjes vanillesuiker
3 eetlepels sinaasappellikeur
100 gram biologische bloem
2,5 dl slagroom
2,5 dl volle chocolademelk
1 eetlepel cacaopoeder van de koffiebarak natuurlijk
100 gram boter
mixer
1 zakje slagroomversteviger
koekepan van ca 18 cm

Maak een uur van te voren het beslag en de partjes klaar.
1. De partjes

Schenk het dan over de blote partjes zodat het kan intrekken.

2. Beslag

3. Slagroom

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker, slagroomversteviger en 2 eetlepels poedersuiker.

Bak nu 8 flinterdunne flensjes, tweezijdig. Dien de flensjes 2x dubbelgevouwen op op 4 borden, en schep er de partjes en de slagroom bij.


Chocoladetaart

Nodig:
6 grote eieren, gesplitst
225 gram boter
200 gram fijne suiker
200 gram pure chocolade, in stukjes

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet een springvorm goed in met boeter. Laat de chocolade met de boter au bain-marie smelten. Roer ze goed door elkaar. Houd dit mengsel apart.

Mix intussen de eiwitten tot ze zeer stijf zijn. Voeg onder het kloppen geleidelijk de suiker toe. Klop er tenslotte de eidooiers door.

Vouw met een metalen lepel snel het chocolade-botermengsel door het eiermengsel. Schenk het beslag in de ingevette vorm. Bak de taart ca. 55 minuten. Hij rijst flink maar zakt ook goed in. Bestuif de taart met poedersuiker en serveer hem met crème fraiche en aardbeien.


Zucchini Bread (courgette cake)

1 cup= gemiddelde mok

Benodigdheden:
2 cups suiker
1 cup plantaardig olie
No Egg (of 2 eieren)
vanille suiker of merg
2 cups geraspte courgette (beetje aanstampen)
1 theelepel zout
2 theelepels bakpoeder
3 cups bloem (mengsel van volkoren en bloem is lekker)
3 theelepels kaneel

Mengen zoals cakebeslag. Bakken ongeveer 1 uur op 175 graden.


Gelato cioccolata

(Echt Italiaans Chocolade-ijs)

Voor 1 liter:
3.75 dl koffieroom
Vanille-essence of vanille-suiker
100 g basterdsuiker
8 eierdooiers
3.75 dl slagroom
100 g chocolade (bv fair trade puur chocolade van de Koffiebarak)

Verwarm op een zacht vuur de koffieroom tot aan het kookpunt. Klop intussen de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa. Giet dan onder kloppen de room bij de eieren en giet alles weer terug in de pan. Verwarm het mengsel weer op een zacht vuur tot het de samenstelling heeft van dunne custard. Geregeld roeren! Smelt intussen de chocolade. Giet dan de slagroom, chocolade en vanillesuiker of -essence erbij, en laat afkoelen. Doe het in bakjes en zet in de vriezer. Gedurende 2 uur een of twee keer per half uur (volg je het nog?) stijfkloppen. Dan krijg je echt schepijs, en geen blok. En finito!


Perentaart met Kaneel

Voor het deeg:
200 gram volkorenmeel
1 eetlepel suiker
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
100 gram boter of margarine

Voor de vulling:
1 kg peren
1 eetlepel citroensap
3 eieren
2 bekertjes crème fraîche, 250gram
1 eetlepe maïzena
75 gram suiker
1 volle theelepel kaneel
ongeveer 50 gram sesamzaad

 

Kneed voor het deeg het volkorenmeel met de suiker, bakpoeder, zout, in stukjes gesneden koude boter en ruim 1dl koud water snel tot een deegbal. Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten. Rol het daarna op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed er een ingevette taart- of springvorm van ongeveer 28 cm doorsnee mee. Maak de rand anderhalve cm hoog en prik de bodem hier en daar in.

 

Schil de peren, halveer ze en haal de klokhuizen eruit. Bedruppel ze met citroensap en leg ze in een halve krans op het deeg. Bak de taart in het midden van een hete oven (200 graden) ca 25 minuten.

 

Klop ondertussen de eieren met de crème fraîche, maïzena, suiker en kaneel los. Schenk de crèmemassa over de peren en bestrooi de taart met het sesamzaad. Bak de taart in 20 minuten op dezelfde temperatuur verder gaar en goudbruin.


Chocorozijnkruidkoek

Mmm... kruidkoek met chocoladestukjes erin. en rozijnen. Was geen slecht experiment.

2 repen chocolade
rozijnen
(evt chocolade vervangen door vijgen, dadels, walnoten, hazelnoten, amandelen, abrikozen etc)
300 gr bloem
300 gr bruine basterdsuiker
koekkruiden/ speculaaskruiden
40 gram gesmolten boter
200 ml melk/ soyamelk
bakpoeder
snufje zout
theelepel azijn

alles door elkaar
45 minuten op 180 graden/ stand 6 hier, dus 4 a 5 bij een goede oven
mmm...


Tomatolijvopestobrood

het water loopt me al in de mond!

eigenlijk is het heel eenvoudig: je maakt een brooddeeg. In plaats van gewone olie de je er nu een flinke scheut olie van de tomaten bij of een flinke schep pesto Pesto is niet noodzakelijk voor het brood. Een pesto- olijvenbrood is bijvoorbeeld lekkerder dan wanneer je alles door elkaar gooit, maar dan is het nog steeds smullen! Nu gooi je er een hoop olijven bij en de zongedroogde tomaten in stukjes (als de tomaten droog zijn moet je ze eerst overgieten met kokend water en dan een kwartier wachten anders zijn ze in het brood niet lekker. Als alles erin zit nog 10 minuten kneden, dan gaat de tomatensmaak door het hele brood (het deeg wordt ook een beetje rood) Laten rijzen in de oven

Hopla!

Succes met je brood!


Pannenkoeken met Mispelpuree

Benodigdheden voor 4 personen:
8 pannenkoeken
12 mispels
8 speculaaskoekjes
4 dl room
2 eigelen
4 eetlepels Drambuie
bruine suiker

Bereiding:
Meng het vruchtvlees van de mispels met de speculaaskoekjes
Laat even trekken en besmeer de pannenkoeken met het mengsel
Plooi ze en leg ze in een ovenschotel
Klop de room halfstijf en meng ze met de eigelen en de Drambuie
Giet over de pannenkoeken en doe er bruine suiker over
Plaat in de oven onder de grill
Serveer wanneer de saus gegratineerd is


Mispelgelei

1 kg heel rijpe mispels, in vieren gesneden
4 eetl. sap van citron vert
± 500 gr suiker

Doe de mispels met 2½ dl water en 2 eetlepels citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes sudderen tot de mispels helemaal zacht zijn. Bekleed een zeef met passeerdoek en zet hem op een kom. Giet de inhoud van de pan in de zeef, dek de mispelmassa met af een stuk plasticfolie en zet hierop een passende pan, gevuld met water. Laat de mispels zo 12 uur uitlekken. Meet het gefilterde sap af en reken 250 gr suiker per ½ liter sap. Smelt de suiker met 2 eetlepels citroensap al roerend in een pan met dikke bodem. Voeg het mispelsap toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten inkoken en schuim regelmatig af. Doe de gelei over in brandschone, met heet water omgespoelde potten, sluit ze af en zet ze omgekeerd op een doek om af te koelen. Bewaar de potten donker en droog. Mispelgelei heeft een fijne, iets rinse smaak en is zeer geschikt om te serveren bij een kaasplateau, bij wild en bij zoete desserts als panna cotta en crème brûlé.


Krokante flensjes met een mousse van mispels

Ingrediënten Nodig voor vier :
1/2 dl melk
150 g bloem
3 eieren
250 g platte kaas
3 dl suikersiroop
2 kaneelstokken
zwarte peper
4 appels Schone van Boskoop
150 g suiker
5 kg mispels
2 sinaasappelen
2 dl room
1 citroen
2 soeplepels Luikse siroop

Stappen
De mousse bereiden. De mispels, de in grote stukken gesneden gewassen sinaasappels en de kaneelstokken in een stoofpot doen. De ingrediënten onder water zetten en onder deksel 3 uur laten koken. Haal de inhoud door een zeef met een neteldoek. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de appels, suiker en het vocht van de mispels in een pan en kook de appels gaar. Mix de ingrediënten, laat de massa in de koelkast opstijven en spatel er 2 dl geklopte room door.
Bereid de flensjes. Meng bloem met eieren, melk en een snuifje zout. Laat het beslag een uurtje rusten en bak dunne pannenkoekjes. Droog de pannenkoekjes in de oven.
Maak de sorbet. Meng platte kaas met suikersiroop en een weinig citroensap. Draai het mengsel in een machine tot een sorbet. De mousse van mispels en de sorbet in twee verschillende spuitzakken doen. Bouw torentjes van laagjes pannenkoek, sorbet en mousse van mispel en appel. Giet saus van opgewarmde en met water aangelengde Luikse siroop rond de constructies.


Mispelwijn

Wijnsoort:(Dreesen Lambert)
Smaak: Bordeaux
Ingrediënten: Mispels : 10 kg /suiker : te meten /zuur : te meten / water : tot 10 l
Werkwijze :
Dit is een zéér goede witte fruitwijn die doet denken aan een goede witte Bordeaux.
Bij het vergisten moet men met het volgende rekening houden: Gebruik alleen rijpe vruchten ( na de eerste vrieskou in november ). Leg ze op een droge plaats om nog wat na te rijpen. Na enkele weken de vruchten grof malen en er op letten dat de beschimmelde exemplaren niet mee in de most terecht komen. Deze veroorzaken namelijk de typische bittere smaak die vele mispelwijnen jammer genoeg ontsieren. Na drie dagen pulpgisting: persen, meten en corrigeren zoals het hoort. Er moet zéker zuur, suiker en de nodige liters water toegevoegd worden. ( Als voorbeeld: 3gr zuur, 1gr witte tannine en 3 liter water per liter sap.)
Nadien de suiker berekenen om 11° alcohol te bekomen. Na één maand overhevelen en verder afwerken zoals het hoort. Een jaar laten rusten en dan van genieten. Bewaartijd: minimum 5


Mispeljam

Benodigdheden:
2 KG RIJPE MISPELS -
2 CITROENEN (SAP EN SCHIL) -
0,5 L WATER
750 G SUIKER -
1 THEELEPEL SPECULAASKRUIDEN.

(rijpe mispel = zachte mispels, of je wacht of je vriest ze 24 uur in)
Recept:
Was de mispels, kook ze een half uur en druk de vruchten met de bolle kant van een pollepel door een grove zeef. Voeg de overige ingrediënten aan de mispelmoes toe en kook het geheel in tot jamdikte.


Kogel Mogel

Eieren splitsen/ eigeel met ca 2eetlepels suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben) roeren tot een lichtgele romige massa/ eiwit kloppen tot het wit is en blijft staan als je de garde eruit haalt/ door elkaar roeren en opeten.
Consumptie op eigen risico!

Maja


Catalaanse room

Voor de mensen, die toch liever een echt eitje eten, geef ik hier het recept van een hartaanval in een bakje:

 

  1. Verwarm de melk langzaam in een pan.
  2. Meng het maïsmeel met wat koude melk in een grote kom, totdat het is ‘opgelost’.
  3. Doe er de eierdooiers, de citroenschil, het kaneelstokje en de suiker bij. Roer alles goed door elkaar en giet dit mengsel bij de hete melk, terwijl je goed blijft roeren.
  4. Neem de pan van het vuur, voordat de melk kookt. Haal het kaneelstokje eruit.
  5. Giet het roommengsel in een vuurvaste schaal en laat het afkoelen. Besprenkel het met poedersuiker.
  6. Zet ondertussen de gril aan.
  7. Als het roommengsel is afgekoeld zet je de schaal in een grote schaal die gevuld is met ijsblokjes.
  8. Zet vervolgens beide schalen een paar minuten onder de gril, totdat de room goudkleurig is.
Fleur (47)

Kheerni

Indiase rijstebrij, gegeten in de ACU (een soort Utrechts Zeezicht). Let op: dit recept is dan ook in Zeezicht hoeveelheden, als ik het goed heb voor 50 toetjes.

Kook de rijst zacht en brij-achtig op laag vuur. Af laten koelen. Los de kokoscreme op in een andere pan, voeg de gehakte dadels toe en meng het met de resterende ingrediënten door de rijst. Op smaak brengen.
Annelieke


Laksa ajam

Maleise kippensoep zonder kip voor de mensen die altijd maar met een half oog een recept inkijken: de basis van dit recept is de grote hoeveelheid knoflook die de soep een zoete smaak geeft, in combinatie met de kokosmelk, tomaat en chilipoeder. Als je dat naar eigen inzicht bij elkaar mikt, is het ook al erg lekker. Voor de mensen die wel het recept precies willen weten:


Annelieke

Pompoenpilav

Succesrecept van zeezicht!


Annelieke

Dadelbroodjes

Beroemd recept van Niels, die zoals iedereen weet verukkuluk kan koken. Wederom Zeezicht-hoeveelheden…

Deeg:

Werkwijze:
deeg maken, 20 min laten rijzen, bol uitrollen en opvouwen, 6x herhalen. Nogmaals 30-45 min laten rijzen. Vulling: Werkwijze:
ui fruiten, knoflook toevoegen, dadels en kruiden erbij, afmaken met peper en zout, eventueel vocht toevoegen tot jamdikte. Voor de broodjes:
Deeg uitrollen tot 2 lappen van 35 bij 60 cm. Vulling uitsmeren, deeglappen oprollen en met stomp mes plakken snijden van 2-3 cm. Plakken op hun kant op de bakplaat leggen. Evt insmeren met ei of water 25 min bakken op 225 ºC
Annelieke

Vegan browneys

Werkwijze:
1/3 kop bloem met 1 kop water aan de kook brengen en laten indikken terwijl je goed roert 2 delen suiker mengen met bakpoeder en 1 of 2 zakjes vanillesuiker naar smaak (of vanille-essence). Hierdoorheen het bloem-indikmengsel scheppen, goed kloppen. 125 gram boter smelten met cacao (ik gebruik ongeveer 70 gram geloof ik, beetje op gevoel) botercacaomengsel door het suikermengsel kloppen hierbij 2 koppen bloem doen en nog minstens 5 minuten flink kloppen. evt. noten/ rozijnen et cetera voor de smaak.

Mocht je te weinig tijd hebben voor de brownies, dan is onderstaand recept geschikt (als je kruiden vervangt door cacao en de bruine basterdsuiker door witte dan heb je chococake) 300 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem en bakpoeder) 300 gram bruine basterdsuiker 10 theelepels koekkruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardamom, witte peper, ze verkopen het ook in zakjes) 2 dl sojamelk 40 gram gesmolten boter evt noten rozijnen, vijgen, dadels et cetera door elkaar gooien en inde oven zetten.

Last edited: 2007-11-27 09:51:17 by Luc